Secreto är spanska och betyder hemlighet, men vi vill verkligen inte hemlighålla denna fantastiska produkt för er. Secreton är en styckningsdetalj som sitter bredvid fläskkarrén, men som har ett helt annat utseende än karrén. Även muskulaturen är annorlunda, men till det bättre! Secreton är relativt tunn och går väldigt snabbt att grilla. Dessutom kan du inte misslyckas med den. Salt, peppar, finhackad vitlök och färsk rosmarin och sedan lägger du den på grillen. Denna köttbit är oerhört saftig och har en härlig struktur, vilket ger ett precis lagom tuggmotstånd samtidigt som den nästan smälter i munnen. Lägg därtill pata negra grisens redan fantastiska smaker och vi vågar lova en smakupplevelse du aldrig förut träffat på.

Amerikanskt kött blev en fluga förra sommaren och många prisar köttets mörhet, men låt mig få göra en jämförelse av det amerikanska köttet visavi det argentinska (naturligtvis en helt personlig betraktelse). Låt oss först göra en jämförelse med vinvärlden och då väljer jag att jämföra klassiska franska rödviner med bag in box viner.

I de franska distrikten är man oerhört mån om att en speciell appellation enbart får göras på vissa druvsorter och att marken där vinrankorna odlas är det som tillsammans med druvsorten ger vinet dess karaktär. I Exempelvis champagne är jorden kalkhaltig emedan det i Chateauneuf du Pape är ganska karga jordar med mycket stenar på marken. Det säger sig självt att smak och struktur skiljer sig åt beroende på druvsort, markförhållanden och väderlek. Bag in box viner är däremot primärt framtagna för att konsumeras direkt och för att få fram de olika smakerna så tillsätter man vanilj, korksmak eller eksmak, allt utifrån vilken typ av vin man vill tillverka.

Lite på samma sätt är det faktiskt även med det amerikanska köttet. Producenterna har medvetet arbetat för att få fram ett stort mört kött med en härlig fettrand på toppen av stekbitarna, och för att få fram detta köttet snabbt står djuren i så kallade feedlots där de får mycket kraftfoder för snabb tillväxt. De argentinska djuren däremot går ute och äter gräs och andra örter på Pampas, vilket är ett långsammare sätt att öka djurens vikt än att ha dem i feedlots. Ett kött som föds upp snabbt blir förvisso mört, men för att köttet skall få "karaktär" krävs det dels en långsammare viktökning, dels annan kost än kraftfoder. Det argentinska köttet är mera fettinsprängt och ger mera tuggmotstånd, men är i gengäld smakrikare än det amerikanska. Det är därför vi säljer det i Meat the World!