I början av denna veckan skar vi upp köttet i skivor packade det i sådana tråg som detaljhandeln använder, och sprutade in samma gasblandning som alla kött-tråg i Sverige har. Gasen innehåller lite mera syre än vad vår vanliga luft gör, och det får framförallt köttet att se rödare ut så länge det ligger i obruten förpackning. Dessvärre så avstannar också mörningsprocessen när väl köttet hamnar i denna förpackning, men vi trodde att vi redan gett köttet tillräcklig mörning innan vi började att förpacka det. Bäst före datum på förpackningarna är samma som om de hade sålts i handeln det vill säga 13 mars 2012.

Under hela veckan har vi sedan ätit ryggbiff och entrecôte som dels bara är upptinad, dels har legat i dessa konsumenttråg. I måndags smakade köttbitarna precis likadant - mycket köttsmak och ett gott tuggmotstånd. Vad som hänt under veckan är däremot desto intressantare. Köttet i trågen ser fantastiskt ut - alldeles rött och inget blodvatten i förpackningarna, under det att det upptinade köttet som ligger i kylskåp ger ifrån sig vätska, men! Köttet i trågen har helt tappat smaken! Det är samma köttbit vi smakar, och enda skillnaden är hur den har packats, och ändå blir smakupplevelsen så annorlunda!

Den "vackra köttbiten" har faktiskt tappat mera vätska än den som ligger i kylskåpet, men i tråget ligger det en liten "absorber" som drar till sig all vätska - troligen mer vätska än vad vi förlorar när vi tinar upp i kylskåp. Att trågförpackat kött ger en rödare färg det visste jag. Jag visste också att mörningsprocessen avslutas, men att det skulle bli så stor förändring på smaken var något helt nytt för mig!