I förra veckan var jag ute och åt lunch på en av de bättre lunchrestaurangerna i Göteborg. Kollegan och jag valde lammstek med potatisgratäng. Sällan har jag blivit så överraskad av vad jag såg på tallriken som denna gång. En ganska tjock, grovfibrig köttskiva som var mörk i färgen låg på en spegel av rödvinssås. När servitören kom förbi vårt bord för att fråga om allt var till belåtenhet kunde vi inte undgå att ställa frågan huruvida detta var lammstek eller inte. Strukturen på köttet samt smaken hade gjort oss misstänksamma. Vår gissning var att det var muttonstek (=ungfår) från Nya Zealand eller svenskproducerat lamm. En stund senare fick vi bekräftat att det verkligen var muttonstek av Nya Zealändskt ursprung. Det är såklart alltid roligt när man gissar rätt. Vad som är mindre roligt är att krogar i den högre divisionen serverar ungfår men kallar det för lamm. Detta är enligt min mening en av orsakerna till att svenskar i allmänhet tycker att lamm smakar som kofta.

När du köper lamm från Meat the World får du verkligen lamm, och inget annat, och jag vågar lova att det är stor skillnad på kofta och riktigt lamm! Nu när en av årets stora lammhelger närmar sig kanske man får lov att slå på trumman för två lammprodukter som är betydligt godare än lammstek. Varför inte prova lammrostbiff eller lammracks?

Lammrostbiffarna är perfekta i storlek. Varje rostbiff är lika med en portion.
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Gnid in salt och peppar i köttet. Hacka timjan och vitlök och låt dessa ingredienser fräsa i smöret i stekpannan samtidigt som du bryner rostbiffen. Så snart som rostbiffen fått färg lägger du över den i långpannan. Ös sedan över ingredienserna som du har kvar i stekpannan och sätt sedan in den i ugnen. Använd ugnstermometer och låt kärntemperaturen gå upp till 57 grader. Tag sedan ut rostbiffen och vira in den i aluminiumfolie under cirka fem minuter. Därefter är det klart att servera!

Vill ni ha ännu mera inspiration inför påsken varför inte köpa Jennie Benjaminssons nya kokbok "Kalasgott". Jennies recept på sidan 92 på lammracks kanske också kan vara ett alternativ för påsken.

Glada mathälsningar
Karsten