Chile

Chile

Sett med en köttätares ögon skulle man kunna säga att Chile ser ut ungefär som en enda lång sadel, från bogpartiet i Anderna till svansen 430 mil söderut i Eldslandet. Och visst finns det en hel del som får munnen att vattnas i detta världens längsta land

 

Sade någon Chile för 25 år sedan var förmodligen ordet junta det första (och kanske enda) som dök upp i huvudet. Idag, när demokratin för länge sedan gjort sitt intåg, är associationerna betydligt trevligare. Nu tänker vi på fruktiga viner, frejdig fotboll, färsfyllda empanadas, nationaldrycken Pisco - och varför inte en hejdundrande grillfest.

Våga inte föreslå en marinad.

På en äkta chilensk asado frossar du i allt ifrån chorizos och grillad tunntarm till revbensspjäll, flankstek och killing. Köttet tillagas antingen hängandes direkt över en eldgrop, el asado, eller på ett stort grillgaller, la parilla. Som tillbehör serveras bröd, grönsallad och pebre, en salsa på tomat, vitlök och örter. Marinader och glazer är det inte tal om. När köttet håller den kvaliteten som det gör i Chile gör grillmästaren, el asador eller el parrillero, bäst i att låta råvaran tala för sig själv.

Från Eldslandet till din grill.

I ett land så långt som Chile hittar du naturligtvis mängder av olika naturtyper. Längst i norr finns ett av jordens torraste ökenområden och på den södra delen breder stora skogsområden ut sig. Däremellan är Chile något av en Edens lustgård, med jämnt, subtropiskt klimat perfekt lämpat för jordbruk, vinodling och boskapsuppfödning. I Eldslandet, längst ner på landets sydspets, betar stora fårhjordar den karga, trädlösa steppen. Även om klimatet här tidvis är minst sagt ogästvänligt, verkar fåren trivas alldeles utmärkt. Vid sidan av Australien och Nya Zeeland är Chile numera en av världens främsta exportörer av lammkött.

2 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

2 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista