Frankrike

Frankrike

Alla har något att säga om Frankrike. Om snäsiga kypare, vackra kvinnor, byråkrati, galna konstnärer, intagande landskap, finkultur, rödvinskonsumtion, baguetter och så all denna mat…

 

Få länder har ett så berömt kök som Frankrike. Här hittar du fortfarande flest stjärnbeströdda krogar och kockar och Guide Michelin är nog mer känd än Bibeln. Någon nationalrätt finns inte. Istället har varje region sin specialitet, sina viner och delikatesser som man tillagar med stolthet. Från vitlöksdoftande sniglar och grodlår till en rejäl Boeuf Borguinon.

Ät dig igenom landet.

Vi tar oss från kustslätterna i norr, söderut mot vackra olivlundar och böljande lavendelfält. I öst ligger de snöklädda Alperna och bara två timmars bilresa därifrån kan man njuta av Rivierans badliv. Det är ett trivsamt jobb att äta sig igenom Frankrike. I nästan varje liten stad och by finns en bagare och slaktare att lära känna. Och ju bättre vänner man är, desto finare varor får man. Fransmännen är oerhört noga med sin mat och slåss för att hålla fast-food kulturen borta. Bra råvaror är hjärtat i allt och när det kommer gäster lägger man ner stor omsorg på inhandling och tillagning.

Joie de vivre hos både människor och djur.

I sydvästra Frankrike, i området Aquitaine, säger fransmännen själva att man äter och dricker bäst. Och vi håller med. Här är det lätt att spendera timmar på de lokala matmarknaderna eller en Ferme Auberge – en gård med butik och restaurang som använder sina egna produkter i matlagningen. I Aquitaine finns också de bästa ankuppfödarna. Lyckliga djur som struttar runt helt fritt och får tak över huvudet när det behövs. En ”joie de vivre” som får köttet att smaka fantastiskt.

Mat är njutning.

Sju rätter är inte ovanligt när det är gäster på ingång. Och man är noga med vett, etikett och rätt sorts vin till varje rätt. Sedan sitter alla länge till bords och njuter av maten och intressanta diskussioner. Inget ämne är för stort eller litet. Kring det franska bordet diskuteras allt från politik till den senaste Hollywood-filmen som spelats in i huvudstaden.

Mycket mat-prat blir det när Frankrike kommer på tal. Men så är det ju också gourméernas förlovade land. Något av det bästa man kan göra är att åka till de där platserna som ligger lite avsides, ta små omvägar och se var man hamnar. Chansen är stor att man blir rikligt belönad och väldigt mätt.

5 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

5 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista