Ingredienser 4 port:

4 tjocka biffar, Black Angus, 200-250 g st
salt och peppar

 

Timjanstekt potatis:

600 g småpotais
1 lagerblad
1 bunt färsk timjan
25 g smör

 

Bearnaise:

1 dl dragonvinäger
2 schalottenlökar, fint hackade
1 krm strösocker
3 äggulor
3 dl skirat smör
1 tsk dragonblad, fint skurna
några droppar tabasco
citronjuice

 

Tillbehör:

4 msk riven pepparrot
stor grönsallad med tomat, rödlök och sockerärtor

Gör så här:

 

Tvätta och halvera potatisen. Koka den ”al dente” i saltat vatten med kryddorna i. Låt svalna. Stek potatisen gyllene i smör med färsk timjan och havssalt på medelhög värme.

Koka ihop dragonvinäger, lök och socker tills bara några matskedar återstår. Sila ner reduktionen i en bunke och pressa all vätska ur löken.
Vispa äggulor och vinägerreduktion över vattenbad till en skummig crème. Tillsätt det skirade varma smöret i tunn stråle under konstant vispning. Lämna bottensatsen av smöret. Smaka av med tabasco, citron, salt och peppar. Vänd till sist ned dragon.
Servera bearnaisen med riven pepparrot.

Skär gärna några små snitt i fettkappan. Salta och peppra biffen. Grilla 2-3 minuter på var sida. Låt vila 5 minuter innan servering.