Ingredienser 4 port:

4 tjocka  pata negra kotletter
salt och peppar

Cidersenapssås:

2 dl torr äppelcider
2 dl ljus kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
2 msk cidersenap ( osötad grovkornig senap)

Ljummen äppelsallad:

1-2 goda äpplen, t ex Ingrid Marie
2 färska rödlökar
2-3 msk olivolja
2 tsk honung
2 dl färska örter, t ex bladpersilja, timjan och rosmarin
1/2 dl rostade pinjenötter

Gör så här:

 Skär små snitt i fettkappan på kotletterna och krydda dem med salt och peppar. Grilla dem på indirekt värme, 3-4 minuter på var sida. Lägg gärna en kvist rosmarin på.

Häll cider i en kastrull och reducera till hälften. Slå på buljong och grädde och låt koka ihop tills det tjocknar. Smaksätt med salt, peppar och cidersenap.

Skär äpple och rödlök i klyftor. Hetta upp en panna och fräs äpple och rödlök i olivolja. Krydda med honung, salt och peppar. Toppa med färska örter och rostade pinjenötter.

Servera gärna med ett gott potatismos smaksatt med rotselleri eller ugnsrostad potatis.