Ingredienser:

4 ankbröst
salt och peppar
4-5 kvistar timjan

Rödvinssåsen:

ca 1 msk ankfett från stekningen
1 bananschalottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta
6 dl torrt rödvin
2 apelsiner, juice och lite strimlat skal
2 msk rödvinbärsgelé
3 dl mörk kycklingfond el kalvfond
 

Apelsinglacerade morötter:

300 g morötter
3 dl ljus kycklingbuljong
1 apelsin, juice och lite fint strimlat skal
1 msk smör
1 tsk honung
nykvarnad svartpeppar
färsk körvel

Gör så här:

 

Värm ugnen till 100°C.

Skär tunna skåror i kappan på ankbrösten. Hetta upp en teflonpanna och stek ankan med kappan ned på medelhög värme ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg på ugnssäkert fat med timjan i botten. Lägg även några kvistar timjan på kappan.

Använd stektermometer och stek ankan till 58°C. Ta ut och låt vila 15 minuter.

Hetta upp en panna och stek kappan ytterligare en gång för ett riktig knaprigt skinn. Skiva ankan och krydda snittytan med havssalt och peppar.

 

Fräs lök och vitlök i ankfett. Slå på rödvin och låt koka ihop 4-5 minuter, tills hälften återstår.

Tillsätt apelsinjuice och skal, gelé samt buljong och låt koka ihop ytterligare 9-10 minuter, tills återigen hälften återstår och såsen börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.

 

Skala morötterna. Stora morötter skärs i stavar.

Koka upp buljongen med apelsinjuice och koka morötterna ”al dente”. Lyft upp och lägg på ett fat. Tillsätt apelsinskal och reducera buljongen tills bara bottenskyla återstår. Tillsätt smör och honung och glacera morötterna däri. Krydda med havssalt och nykvarnad svartpeppar. Toppa generöst med nyklippt körvel