Nya Zeeland

Nya Zeeland

Det är lätt att känna sig hemma på Nya Zeeland. Du välkomnas ofta av ”Tena koe”, ”G’day” eller ”Bää”… här finns runt fyra miljoner människor men över fyrtio miljoner får. Och så förstås den icke flygdugliga fågeln som lånat ut sitt namn åt landets invånare – Kiwi.

 

Var förberedd på tusen frågor om vem du är, varifrån du kommer och vad du ska hitta på. Nya Zeeländarna är nyfikna och gillar när det händer saker. Det är ingen tillfällighet att de var först med att kasta sig nerför stup och raviner i ett gummiband – det världskända bungy jumpet.

Ta med din egen tallrik.

Livsstilen på Nya Zeeland är enkel och okomplicerad. Mycket tack vare vädret förstås, men också för att man gillar att umgås. Det är avslappnat och kryddat med mycket humor. Känn dig som hemma när du är borta. Mingla runt, ta för dig och prata gärna rugby som är varje kiwis stora kärlek. Om det står i inbjudan att du ska ta med egen tallrik, så plocka inte med finporslinet utan en tallrik med mat. Sedan delar man på alla rätter, precis som på ett knytkalas. Ofta finns det något grillat kött, sötpotatisen Kumura, olika sallader och såser. Inget märkvärdigt men väldigt gott.

Mat med guldkant.

En äkta nya zeeländare äter lika gärna en enkel bit kött som ostron och hummer. Mycket tack vare att köket influerats av hela världen – från Europa till Asien och Polynesien. Mest känt är nog ändå lammköttet och med tio gånger så många får som människor finns det lite att ta av! Nya Zeeland kallas ofta ”Den gröna ön” och det är på de böljande kullarna som djuren betar ute året runt. Här känner man inte till lamm som smakar kofta. Köttet är fantastiskt mört och dilammen en ren delikatess.

På de vidsträckta betesmarkerna föder man dessutom upp hägnad kronhjort. Ett magert och nyttigt kött som följer stränga kvalitetskriterier. Nya Zeeland är överhuvudtaget känt för sina restriktiva lagar kring djurhållning och livsmedel. Något som garanterar oss de allra finaste köttprodukterna.

Kött på glödande stenar.

Den maoriska kulturen är särskilt stark på östkusten och här är chansen stor att du får vara med om en ”Hangi”. En maorisk grillafton. Männen hjälps åt att gräva en grop som fylls med flodstenar. Medan dessa värms upp förbereder kvinnorna kött, fisk och grönsaker som viras in i blad. Dessa läggs sedan i korgar som sänks ned i gropen med glödande stenar. Hålet täcks till sist med träpinnar.

Resultatet blir ett lite rökt och mört kött som smakar ljuvligt. En äkta Hangi ackompanjeras också av maorisk sång och dans och har du turen att bli inbjuden ska du inte tveka en sekund. Bättre barbeque får du aldrig uppleva.

4 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

4 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista