Ingredienser 4 port:

Smör och olja för stekning
3-4 lammracks
1 kvist rosmarin
2 kvistar timjan
3 vitlöksklyftor
salt och peppar

 

Gratäng:

500 g potatis
100 g jordärtskocka
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm timjan
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 små skivor getost
Färsk timjan till dekoration

 

Rostad vitlökssky:

3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl passerade tomater
2 dl kalvfond

Gör så här:

 

Värm ugnen till 200°C.
Skala och skiva potatis, jordärtskocka, lök och vitlök tunt. Lägg i en kastrull och tillsätt timjan, mjölk och grädde. Låt koka upp och sjud på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Fördela potatisen i formar och toppa med en skiva getost på varje. Dekorera med en timjankvist och grädda gratängerna i ca 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 125°C.

 

Putsa lammet fritt från senor men låt fettkappan vara kvar. Hetta upp en panna och tillsätt smör och olja. Lägg ner örter och vitlök och bryn lammracksen hastigt runt om. Salta och peppra ordentligt.
Stek därefter lammracksen i ugn tills innertemperaturen är 58°C. Låt köttet vila 10 minuter under ett smörpapper. Skär upp racksen och krydda lite extra med havssalt och peppar.

 

Rosta vitlöksklyftorna gyllenbruna i olivolja . Slå på passerad tomat och kalvfond och låt såsen koka ihop tills hälften återstår. Smaka av med salt , peppar och ev en nypa socker. Sila såsen.

 

Rosta gärna små tomater i ugnen som tillbehör. Lägg tomater i en ugnssäker form och droppa över lite olivolja. Rosta på 200°C i ca 4-5 minuter tills de precis spricker. Krydda med havssalt, svartpeppar och några stänk god balsamico-vinäger.