Ingredienser 4 port:

1,2 kg hjortracks, skuren i kotletter
6 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk salvia
1 tsk torkad timjan
olja och smör att steka i
salt och svartpeppar

 

Potatiskaka:

600 g skalad potatis
1 påse bladspenat, 65 g
2 sticklökar, tunt skivade
1 msk smör
50 + 25 g gräddädelost

 

Fikonsås:

3 dl rött vin
2 schalottenlökar, finhackade
3-4 timjankvistar
2 torkade fikon i bitar
2 dl oxfond från Meat the World
 alt. 1,5 dl vatten + 2-3 msk kalvfond
1 tsk Maizena utrörd i lite vatten
2 msk smör
2 färska fikon i klyftor

Gör så här:

 

Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Riv den grovt på rivjärn och lägg i en bunke
Fräs spenat och sticklök i smör. Blanda spenat, potatis och 50 g grovt smulad gräddädelost. Krydda med salt och lite nykvarnad svartpeppar och blanda väl. Pressa potatisen ner i en liten form som är klädd med plastfolie och ställ kallt. Skär i bitar vid servering och toppa med lite mer gräddädelost.
Värm i ugn cirka 15 minuter på 150 grader.

 

Lägg rödvin, schalottenlök, timjan och fikon i en kastrull och reducera tills hälften återstår. Sila bort lök och kryddor och blanda med oxfond. Koka upp och red med maizena, om så önskas. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ner smöret strax innan servering och värm fikonen däri.

 

Hetta upp en panna med olja. Lägg i kotletter och tillsätt vitlöksklyftor och smör. Krydda med salvia, timjan, salt och peppar. Stek kotletterna ett par minuter per sida och ös gärna med lite steksky.