Ingredienser 4 port:

Rödvinssås

3 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
2 schalottenlökar, skalade och hackade
1 timjankvist
2 dl oxfond
2 msk smör
salt och peppar

Pepparsås

5 svartpepparkorn
10 rosepepparkorn
10 grönpepparkorn, inlagda
1 schalottenlök, skalad och hackad
1/2 liten röd paprika, urkärnad och hackad
1 tsk dijonsenap
3 cl cognac
2 dl oxfond
2 dl grädde
smör
salt

Ädelostsås

2 dl oxfond
1 dl grädde
ca 50g ädelost

 

Gör så här:

 Rödvinssås

Koka upp vin och vinäger med löken och timjankvisten.
Reducera tills hälften återstår.
Tillsätt fonden, koka upp och smaksätt med salt och peppar. Vispa i smöret innan servering.

Pepparsås

Stöt pepparkornen grovt i en mortel.
Fräs peppar, lök och paprika i en kastrull.
Häll i senap och vispa runt, häll på oxfond och grädde, låt sjuda 10 minuter.
Smaka av med salt. Red eventuellt med Maizena.

Ädelostsås

Koka upp fond och grädde, vispa i osten och smaka av med salt och peppar.