Skottland

Vindpinade råskinn med dolken redo i strumpan eller trevliga, mysiga whiskeypimplare med charmig dialekt? Det går många skrönor om skottarna och deras vanor, men vad är verkligen sant? Och vad har de egentligen under kilten?

 

Skottland är ett vackert land. Och det är svårt att inte charmas av skottarna, trots att regnet allt som oftast strilar nedför ryggen. Den ”gröna ön” är indelad i Högländerna och Lågländerna. I Högländerna finns bergen, hedar, ängar och sjöar. Bland annat Loch Ness sjön som är känt för sitt odjur. Runtomkring ligger även slott och många kända whiskeydistillerier som använder sig av det klara källvattnet. I Lågländerna bor de flesta skottarna i huvudstaden Edinburgh samt Glasgow. Här ligger också några av världens mest kända golfbanor.

Från samvetslösa rövare till gentlemän.

Skottlands historia är blodig och Hollywood har inte direkt mildrat den uppfattningen. Istället lever bilden kvar av macho-män med rullande r som stretar i Nordsjöns motvind. Riktiga tuffingar som äter inälvsmat och pimplar whiskey som vore det vatten. Verkligheten är nog precis den motsatta. Dagens skottar, på både den manliga och kvinnliga sidan, är väldigt vänliga mot turister och stolta över att få visa sitt vackra land. De bjuder dig gärna på en öl på den lokala puben och är nyfikna men aldrig påträngande. Och på tal om nyfikenhet – sanningen är att en skotte som följer reglementet faktiskt aldrig bär något under kilten.

Fish’n chips och gourmetkött.

Vare sig engelsk eller skotsk mat är särskilt känd för att vara någon kulinarisk högtid. Kanske beror det på att det inhemska köket hållits tillbaka under årens lopp som kolonialmakt. Hur det än är med den saken så vandrar faktiskt några av världens mest välsmakande får och kor på de skotska Högländerna. Framför allt rasen Aberdeen Angus som är känd för sitt fantastiska kött och särskilt uppfött med tanke på just biff. Självklart kan du även få en klassisk fish’n chips men skottarna går mer och mer mot att leva för att äta, istället för tvärtom som tidigare var fallet.

The Taste of Scotland.

För ett tag sedan gjorde man en satsning för att lyfta det skotska köket – The taste of Scotland. Detta har gjort att skottarna erbjuder bättre mat av högre kvalitet än tidigare. Fortfarande serveras nationalrätten ”Haggis”, gjord på inälvor, lever, havregryn, lök och kryddor, men på menyn finns också riktigt bra kött, fisk och skaldjur. Numera lämnar ingen Skottland hungrig.

5 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

5 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista