Uruguay

Uruguay är lilleputten på den Sydamerikanska kontinenten. En liten pärla inklämd mellan Argentina och Brasilien. Klimatat är milt och landet består till stor del av böljande gröna kullar och slätter där boskap betar under blå himmel året runt.

Här kan man verkligen snacka om bortskämda nöt – varje djur har ett betesområde som motsvarar två fotbollsplaner! Och även som turist är det lätt att känna sig bortskämd eftersom kusten erbjuder många söta byar och paradisstränder där du ofta är enda ”gringon” i sikte.

Ett skönt liv

Så sant som det är sagt, inte bara djuren njuter av livet i Uruguay. I huvudstaden Montevideo är man väldigt bra på att ta vara på dagen. Och natten för den delen. Ett av de mest avkopplande ställena är stränderna längs med La Rambla och helst Pocito-kvarteren. Här strosar man runt, träffas och tar en öl eller äter något gott efter att man hängt på stranden eller spelat beach-volleyboll. På stadens gator och torg springer hundar kors och tvärs och unga som gamla tar sig en tango när andan faller på. Kanske blir det så med stranden och vattnet som granne och spanska mañana-influenser i blodet. Livet är lätt att leva och bekymmer skjuter man hellre upp till morgondagen.

Egen grill är guld värd

Kött, kött och åter kött. Så skulle man kunna sammanfatta kosten i Uruguay. Här föder man upp Hereford-djur för att få fram den saftigaste biffen. Precis som i grannlandet Argentina sätter man en ära i att kunna tillaga det perfekta köttet och man kryddar inte i onödan. Riktigt fint kött äts som det är med bara lite salt ovanpå. Och varenda familj med stolthet ser också till att ha en egen grill. Vare sig det är ett itusågat oljefat eller en märkesgrill med finesser. Sedan serverar man köttet med foliebakad potatis och någon sås. Grönsakerna håller man på behörigt avstånd.

Cross-over kök

Skulle du inte få tillfälle att smaka hemgrillat kött går det lika bra att ta sig ner till de gamla kvarteren och Mercado del Puerto som är ett vackert byggnadsminne från kolonialtiden. Här finns stans bästa parillas (steak-houses) som aldrig gör dig besviken.
Eftersom Uruguay, precis som Argentina, haft stor invandring från bland annat Italien är pasta vanligt här. Du kan också få riktigt bra pizza och god glass. Utöver detta kan det också vara värt att prova nationalrätten Chivito: en sandwich som innehåller en stor grillad köttbit (förstås!) samt ost, majonnäs och lite sallad och tomat – för syns skull…

2 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

2 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista