Brasilien

Brasilien

Plymer, sambarytmer, fotboll, djungel, vita stränder och heta storstäder. Brasilien är drömmarnas land för många med sitt skiftande landskap och äventyr som väntar bakom varje dammig vägkrök. Här är livet enkelt och maten smakar alltid lite mer och lite godare än hemma.

 

För många är första mötet med Brasilien Rio de Janeiro.

En fascinerande stad med långa sandstränder, höga berg, vackra människor och tropiska rytmer. Härifrån kan du ta dig lite norröver till surfstranden Prainha, spana in folket på Ipanema och spendera natten dansandes kring Rua do Lavradio i Lapa. Från Rio går det bussar lite överallt och är man väl i Brasilien ska man försöka se sig om. Landet sträcker sig över halva Sydamerika och är en skattkammare både för vanliga turister och äventyrare – speciellt Amazonas med sitt unika djur- och växtliv lockar många som söker en oförglömlig upplevelse.

Ett kulinariskt lapptäcke.

Få länder har så varierad kokkonst som Brasilien. Mycket hänger ihop med landets historia – kolonisatörerna från Portugal, slavarna från Afrika, de infödda Indianerna och så immigranterna från Italien, Tyskland, Japan och de arabiska länderna. Alla har satt sin prägel på det brasilianska köket men många spännande rätter missar du tyvärr som ”utböling” eftersom flera restauranger turistanpassar sin meny. Får du chansen att prova nationalrätten Feijoada ska du ta den direkt! Var beredd på en riktig brakfest med en härlig kött- och korvgryta med svarta bönor som ackompanjeras av ris, finskuren kål, skivad apelsin och maniokmjöl. En annan delikatess är ”Solens kött” som består av kött som torkats och saltats flera gånger och sedan grillas och serveras med diverse såser och andra tillbehör.

Köttet smakar himmelskt.

Tja, kanske låter det fånigt men många som varit på en ”Churrascaria”, brasiliansk grillrestaurang, kommer därifrån och är lyriska. Speciellt över favoritbiten ”Picanha” – en köttdetalj som är perfekt för grillen och som tas från noga utvalda djur. Köttbiten är lite större, den grillas med fettkappan på och är så mör att den nästan smälter i munnen. På Churrascarian är matupplevelsen i sig också annorlunda och festlig: du får en bricka som är grön på ena sidan och röd på andra. När du vänder upp den gröna sidan kommer kyparen och serverar dig nygrillat, när du vänder upp den röda betyder det att du är mätt och nöjd. Du får chansen att prova flera olika sorters kött och stämningen är ofta glatt högljudd. Brasilianarna älskar att äta och prata mycket. Speciellt om fotboll men mindre gärna om ärkerivalen Argentina. Det mest användbara språket är portugisiska och du ska undvika spanska eftersom det kan ses som en förolämpning. Se också till att gäspa i smyg även om du som svensk känner dig trött när desserten inte kommit in förrän efter midnatt – brasilianare älskar långa middagar som håller på till långt in på natten. Och sedan är det kanske dags för en samba som nattfösare…

2 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

2 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista