Spanien

Spanien

Har du varit på Kanarieöarna har du ändå inte varit i Spanien. Spanien är helt annorlunda och väldigt långt ifrån grisfester och flamenco. Det är böljande gröna landskap, blått hav, medeltida städer, små vitputsade byhus, hektiska storstäder och glimrande kultur.

 

Spanjorerna själva gillar livet och att umgås. Ute på stan, på restaurang eller hemma. Ingen idé att dra sig undan – då hänger de glatt efter för att visa dig att de verkligen tycker om dig och verkligen vill att du ska vara med. Det man snabbt märker när man åker runt i Spanien är hur olika landets regioner är. Nästan som små egna länder, ofta med egen matkultur, unik natur och egen dialekt.

Njut av olika smaker.

Åker du till exempel till Castilla y León, centrala delen av landet, hittar du några av Spaniens vackraste städer och riktigt gott kött. Torkat kött har man gjort till en konst och det vore en skam om du lämnade utan att ha provsmakat den grillade spädgrisen. Fortsätter man däremot västerut till området som heter Extremadura är det helt andra specialitéer som väntar. Den svartklövade iberiska grisen bland annat. Här nosar den runt bland ekollon som den gärna sätter i sig i stora mängder. Smaken på skinkan blir därefter – nötaktig och så god att den smälter i munnen. Även den inhemska getosten måste provsmakas och sist men inte minst den fina olivoljan.

Tapas till tusen.

Orkar du inte äta dig runt hela Spanien, går det ofta lika bra att besöka en tapasrestaurang och prova lite allt möjligt. De typiska smårätterna, som man gärna sköljer ner med lokalt rödvin, har blivit ett spanskt signum tillsammans med paellan. Och den finns i ungefär lika många varianter som det finns spanjorer. Basen är alltid saffransris men sedan är det upp till var och en vad man lägger till. I norr är det oftare kött medan man väljer fisk och skaldjur söderut.

Fiesta året runt.

Lika gärna som de tar sig en siesta så är spanjorerna otroligt levnadsglada och lite smågalna. De kan alltid hitta en anledning till ”fiesta” och bjuder gärna med dig. Det bästa du kan göra är att tänka mañana, mañana och flyta med. I Valencia har man tomatkrig för att fira skördetiden, i Pamplona är det tjurrusning och i Haro vinkrig. Maten och festen är i centrum precis som vid alla måltider. I Spanien njuter man till 100%. En lunch varar ofta ett par timmar och middagen hemma är helig. Mat och trevligt sällskap är lika viktigt som luften man andas. Och man nöjer sig bara med det bästa.

9 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

9 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista