USA

USA

Stor, större, störst. Har du hört den förut? I USA lever man stort, drömmer stort - och framförallt äter man stort.

 

Har du någon gång varit i USA så vet du att du sällan riskerar att gå hungrig någon längre stund. En genomsnittlig amerikansk lunchsandwich innehåller ungefär lika mycket smörgåspålägg som en svensk barnfamilj sätter i sig på en vecka. Och det är inte för inte som t-bensteken, en maffig styckdetalj med både biff och filé, är en given favorit när det vankas barbeque.

Enorma betesmarker.

USA är också de stora viddernas land. I delstater som ändlöst vackra Montana och dramatiska Colorado stöter du än idag på tvättäkta hundratals kilometer med häst och lasso. På vintern betar djuren i låglandet och när sommaren kommer bär det av upp i Klippiga bergen för att frossa på frodigt gräs och kristallklart vatten. Inte konstigt att köttet blir något av det saftigaste och möraste du någonsin satt tänderna i.

Kött har en självklar plats i alla salonger.

Om köttätande är närmast en religion i USA så är "steakhousen" i New York dess tempel. På anrika Delmonico's på Manhattan är det hängmörad ribeye (en motsvarighet till vår entrecote) och nystrukna dukar som gäller, medan legendariska Peter Luger i Williamsburg serverar en himmelsk porterhouse (den finaste sortens t-benstek) på rustikt slitna träbord.

Det finns alltid plats för lite grillat.

Det sägs att baseboll är USA:s nationalsport, men det skulle lika gärna kunna vara grillning. Här grillar man i tid och otid, överallt. På stränder, i parker, i trädgårdar. Till och med i bakluckan på bilen. Inför stora sporthändelser eller konserter samlas man utanför arenan i god tid innan för att värma upp med ett äkta "Tailgate Party" - ungefär som en bakluckeloppis, fast större, köttigare och betydligt mer uppsluppet. Helt enkelt mer amerikanskt.

3 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

3 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista