Ankbröst

med krämig tryffelpasta (Jennie Benjaminsson)

Ingredienser 4 port:

600-700 gram ankbröst (2 bröstfiléer)
salt och nymalen svartpeppar

Tryffelsås:

25 gram smör
0,5 st purjolök, blasten, noggrant tvättad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
150 gram små skogschampinjoner
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
tryffelolja, ett par droppar efter smak
salt
nymalen svartpeppar

Tillbehör:

4 portioner nykokt spaghetti

Tryffelsås:

25 gram smör
0,5 st purjolök, blasten, noggrant tvättad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
150 gram små skogschampinjoner
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
tryffelolja, ett par droppar efter smak
salt
nymalen svartpeppar

Tillbehör:

4 portioner nykokt spaghetti

Gör så här:

Ankbröst:

Putsa ankbrösten och snitta fettkappan i ett rutmönster. Lägg ett tunt lager salt över en kall stekpanna och lägg i filéerna med fettkappan nedåt. Sätt stekpannan på plattan och höj till högsta värmen. Så småningom börjar fettet dras ut. När fettsidan blivit gyllenbrun och krispig, vänd filéerna och bryn köttsidan. Stek klart i ugnen på 160 grader till en innertemperatur på ca 60 grader (cirka 10-12 minuter).

Låt ankbrösten vila i smörpapper minst 10 minuter före servering.

Tryffelsås:

Fräs purjolök, vitlök och champinjoner i smör. Tillsätt vitt vin, grädde och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda på medelvärme tills grönsakerna är mjuka och såsen har reducerats en aning.

Smaka av med ett par droppar tryffelolja, salt och nymalen svartpeppar.

Vänd i den nykokta spaghettin och blanda väl med såsen.

Servera med ankbrösten.