Fryst kött

Vi fryser köttet när det är som bäst

Visste du att det mesta köttet du äter idag centralpackas i anläggningar ganska långt från dig? Sedan kan transporten pågå under flera dagar och i flera olika temperaturzoner, vilket gör att det kött som säljs som färskt inte alltid håller rätt kvalitet.

Vårt kött fryses in när det är som bäst – till skillnad från mycket av det färska köttet i affärerna som antingen är för ungt eller för gammalt när det packas. Det är till exempel vanligt att köttfärsen är för gammal när den når butiken, medan bakdelskött som t ex ryggbiff, oxfilé, entrecôte etc, inte har hunnit få den mörningstid som krävs för att det ska smaka riktigt bra.

Håller man köttet fryst i minus arton grader så bevaras köttets kvalitet. Om fryst kött tappar några grader i temperatur under transporten påverkas inte heller kvalitén i samma utsträckning som när det gäller färskt kött. Tinar du dessutom enligt våra rekommendationer kommer du att upptäcka hur hur alla goda smaker bevarats och hur mört köttet blir vid tillagning.

Att tina fryst kött

Att tina fryst kött är inte alls svårt. Ta fram det vakuum-förpackade köttet ur frysen, och lägg köttbiten, utan att öppna påsen, i en skål/bricka och ställ på det kallaste stället i kylskåpet. Att lägga köttet i någon slags skål är för att slippa köttsaft i kylskåpet om plastpåsen runt köttet av någon anledning skulle spricka eller gå sönder.

Nötkött är mycket mera tåligt än vad många tror vad gäller lagringstid, du får det bästa resultatet om köttbiten får ligga några extra dagar i kylskåpet. Långsam tining av nötkött gör att köttet möras.

Övrigt kött möras inte av att ligga extra länge i kylskåp utan kan tillagas så fort det har tinats. Generellt runt en till två dagar i kylskåpet för övriga köttdetaljer.

Tänk på att kött med ben och mycket fett generellt sett har kortare hållbarhet, detta gäller även nötkött. Vid alla produkter i webshopen finner du information kring tiningsråd.

Grundregeln är: Tina långsamt i kylskåp och aldrig i mikrovågsugn, rumstemperatur eller under rinnande vatten!