Lammrostbiff

med potatisrösti, smörsjudna grönsaker, rödbetor och lammsky (Jennie Benjaminsson)

Ingredienser 4 port:

600-800 gram Lammrostbiff
putset från lammrostbiffen, dock inte fettet!
salt och svartpeppar
2 msk Timjan, färsk och finhackad
2 Vitlöksklyftor, krossade
1 Schalottenlök, finhackad
Smör

Lammsky:

Stekskyn från lammet
1 dl Vitt Vin
1 tsk Tomatpuré
5 dl Kalvbuljong, gärna hemkokad
2 Kryddpepparkorn
Salt
Vitpeppar

Potatisrösti:

800g Potatis, fast sort
100g Smör
salt
vitpeppar

Rödbetor och smörsjudna grönsaker :

300g Rödbetor
Vatten, salt
25g Smör
salt och svartpeppar
0,5 Blomkålshuvud, uppdelat i buketter
2-3 Morötter, skalade och grovt skurna
4 Salladslökar, ansade och tvättade
Vatten, Salt
25g Smör

Gör så här:

Putsa lammrostbiffarna och badda bort blodet från dem med papper. Krydda med salt och peppar på båda sidorna. Hetta upp en stekpanna och bryn rostbiffarna och putset i smör med timjan, vitlök och schalottenlök. Tag upp lammrostbiffarna och deglacera stekpannan genom att tillsätta det vita vinet. Då kommer alla smaker från köttet med i skyn. Tillsätt tomatpuré, kalvbuljong och kryddpeppar. Låt skyn sjuda på medelvärme tills ca 3 dl av såsen återstår. Sila och smaka av med salt och peppar..

Stek klart lammrostbiffarna i ugnen på 180 grader tills köttes innertemperatur nått 52-54 grader. Slå in rostbiffarna i smörpapper och låt vila minst 10 minuter. Köttsaften som samlas i smörpappret häller man i såsen.

Potatisrösti:

Skala potatisen och undvik att sköja den. Riv potatisen på den grövre sidan av rivjärnet. Krydda med salt och vitpeppar. Hetta upp en teflon/nonstick stekpanna och smält hälften av smöret. Lägg i den rivna potatisen och forma till en jämn och kompakt kaka. Låt undersidan få färg och vänd sedan kakan genom att hålla en tallrik mot ovansidan och sedan vända. Smält resterande smör i stekpannan och lägg tillbaka röstin med den ostekta sidan nedåt. Låt ta färg och stek klart röstin i ugnen(i pannan eller i en ugnsform) på 180 grader ca 40 minuter.

Rödbetor och smörsjudna grönsaker:

Koka rödbetorna mjuka med skal på i saltat vatten, ca 1,5 timma. Skala rödbetorna och skär dem i kvartar. Smörslunga rödbetorna och smaka av med salt och peppar.

Koka blomkål och morötter lite mjukare än al dente i saltat vatten med smör i. Lägg i salladslökarna precis innan de andra grönsakerna kokat klart. Häll av vattnet och servera!