Pata Negra racks

med honungsrostad brysselkål och calvadossås (Jennie Benjaminsson)

Ingredienser 4 port:

4 kotletter med ben och kappa
salt ochsvartpeppar
Timjan, färsk
smör

Honungsrostad brysselkål:

300 gram brysselkål, ansad och skuren i halvor
100 gram bacon, strimlat
1 tsk honung
2 msk olivolja
salt
svartpeppar

Calvadossås:

Skyn från köttet
1 vitlöksklyfa, krossad
1 scharlottenlök, finhackad
2 tsk timjan, finhackad
0,5 tsk torkad rosmarin, krossad
0,5 tsk äppelcidervinäger
4 dl kalvbuljong
0,5 tsk socker
1 dl vispgrädde
2 msk calvados
salt
svartpeppar
maizena

Tillbehör:

Servera gärna med potatispuré, rostad potatis eller kokt potatis

Gör så här:

Lägg brysselkål och bacon i en ungsform. Ringla över honung, olivolja och smaka av med salt och peppar.

Rosta i ugnen på 180 grader, ca 20 minuter.

Kotlett:

Salta och peppra kotletterna. Smält smör i en stekpanna och lägg i timjanskvistar. Stek kotletterna gyllenbruna på var sida, även på fettkappan. Kotletterna är färdigstekta när de nått en innertemperatur på 65 grader, eller när de ger ett lätt motstånd när man känner på dem.

Låt köttet vila i folie medan såsen görs i ordning.

Calvadossås:

Tillsätt vitlök, schalottenlök, timjan och rosmarin i pannan som köttet har stekts i. Fräs på svag värme i någon minut och häll sedan i äppelcidervinäger, kalvbuljong och socker. Låt sjuda tills 3 dl av vätskan återstår. Vispa i grädden och låt reducera ner såsen till återigen 3 dl och tillsätt därefter calvados. Sila såsen, koka upp och smaka av med salt och peppar. Red ev. såsen med maizena.

Servera gärna med potatispuré, rostad potatis eller kokt potatis.